Sunday, December 19, 2010

RESEPI KHURMAK AYAM


Wah, wah, wah.... Masuk yang ni dah tiga kali berturut-turut buat entri resepi. Adakah ini petanda yang blog ni akan jadi jadi blog masak? Kalau betul, ini sudah kira bagus....

Tapi sebenarnya cuma kebetulan. Manalah ada bakat memasak.... Sikit - sikit tu boleh la....

Ok, kali ni nak tayang resepi Khurmak pulak. Khurmak ayam biasa aje.... Resepi ini pada asalnya resepi ibu mertuaku tapi biasalah... ia telah menjalani proses pengubahsuaian mengikut selera para hakim. Pada yang baru nak belajar tu cubalah resepiku ini.


Bahan - bahan;


4 ketul ayam

1 pek serbuk kurma ADABI

1 inci halia

2 ulas bawang putih

3 ulas bawang merah

2 biji bawang besar - belah 4

2 biji kentang - belah 4

2 biji tomato -belah 2

2 biji cili api - ketuk ( kalau nak rasa 'original', tak perlu masukkan cili api)

2 biji cili masak - belah 2

1 atau 2 biji limau nipis - ambil airnya

1/2 kotak santan ( kotak kecil)

Beberapa helai daun pandan - penting untuk menambah 'ummph'



CARA;


1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia.

2. Tumis bahan - bahan di atas bersama cili api hingga wangi

3. Masukkan pes kurma yang telah dibancuh dengan air, masak hingga pecah minyak.

4. Tambah sedikit air.

5. Masukkan kentang yang telah dibelah 4. Pastikan air tadi menutupi kentang. Masak dengan api sederhana hingga kentang menjadi hampir empuk.

6. Masukkan ayam dan bawang besar. Kacau rata hingga ayam masak.

7. Masukkan santan dan daun pandan. "Adjust' kepekatan kuah dengan menambah air.

8. Masukkan air limau nipis dan garam secukup rasa.

9. Masukkan cili masak dan tomato gaul sekejap. Dah siap!


Lebih sedap dihidangkan panas-panas bersama nasi putih atau nasi minyak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...