Friday, July 1, 2011

POPIA GORENG SEDAP.






Petang Rabu lepas saya cuba resepi ni buat kali kedua. Al maklum masa cuba kali pertama beberapa hari sebelumnya, semua hakim - hakim mengadu tak puas menikmatinya.
Alhamdulillah cubaan kali edua lebih menjadi. Popia kurang berminyak dan warnanya lebih cantik.
Habis jer popia, hakim - hakim pun bertanya, "bila nak buat lagi". Sabar je la.....
Terima kasih banyak pada Azie, rakan yang berkongsi resepi ini.

Bahan:

Kulit popia ( guna saiz besar)
1 biji sengkuang *
1 batang lobak merah *
3 ulas bawang merah #
2 ulas bawang putih #
3 sudu besar sos tiram
3 ketul ayam di kisar ( boleh guna yang dah siap di kedai)
 garam dan gula ikut citarasa masing - masing

Cara :
1. Bahan bertanda * di sagat atau di blend - jangan terlalu hancur
2. Bahan bertanda # di tumbuk
3. Sos tiram boleh ditambah (kalau suka)
4. Tumis bawang putih dan bawang merah. Masukkan ayam kisar. Gaulkan hingga ayam masak.
5. Masukkan sos tiram, sengkuan dan lobak. Gaul rata.
6. Tambah gula dan garam. Masak hingga sekering yang boleh.
7. Angkat, toskan dari minyak. Bila dah sejuk balut dengan kulit popia - ikut kreativiti masing - masing.
8. Goreng dengan api sederhana panas. Angkat bila warna dah kekuningan dan tegakkan atas dulang untuk toskan minyak.
9. Untuk lekatkan kulit popia, gunakan bancuhan tepung yang agak pekat.

Sos ;
Saya guna yang simple jer, ketuk 3 ulas bawang putih, masukkan dalam periuk bersama dengan sos cili dan sos tomato atau mana - mana sos yang anda suka. Masakkan sekejap.

Ok , dah boleh hidang.....buat lebih - lebih sikit ye..nanti tak cukup pulak!

2 comments:

  1. Bagilah resepinya kak.....sya pulak nak cuba sbb asyik beli jer...susah nak dpt yg sesuai dgn citarasa sendiri....

    ReplyDelete
  2. ye lah..., Ya Allah....tak masukkan resepi rupanya. Tayang gambar jer..terlupa betul.....terima kasih lah.. ingatkan...nanti akak edit yek...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...