Friday, December 10, 2010

RESEPI PAPRIK AYAM

Resepi ni saya reka sendiri, he..he.... Bukan hebatpun... sebab suka sangat makan lauk paprik jadi rasa- rasa macam boleh agak apa dia bubuh dalam paprik tu. Sifu dan anak-anak pun suka. Merekalah panel hakim saya. Jadi kalau nak rasa paprik versi ummuafiq cubalah resepi ni. 'Simple' dan mudah disediakan.

4 - 5 ketul ayam dipotong dadu
4 ulas bawang putih di ketuk atau tumbuk
3 ulas cili api diketuk atau tumbuk ( ini untuk anak2, kalau nak pedas gunalah 4 - 5 biji cili api
atau lebih)
3 sudu hidang (serving spoon) sos tiram adabi
1 sudu hidang sos cili life
sedikit kicap manis kipas udang
sedikit air limau nipis
sayur - sayur yang berwarna- warni. Bunga kobis, lobak merah, putik jagung , kacang panjang, boleh tambah ikut suka. Potonglah ikut suka asal cantik dipandang.
2 cawan air
1 sudu makan tepung gandum atau tepung jagung

CARA:

1. Tumis bawang putih dan cili api yang diketuk.
2. Masukkan ayam dan masak hingga ayam separuh masak.
3. Masukkan sayur-sayur yang keras seperti putik jagung dan lobak merah. Masak sekejap dan gaul rata.
4. Masukkan secawan air, gaul rata kemudian masukkan sos tiram, sos cili dan kicap manis.
5. Biarkan sekejap,masukkan sayur- sayur yang lembut, biar agak masak dan digaul rata.
6. Masukkan air limau nipis dan akhir sekali masuk tepung gandum yang dibancuh dengan secawan air untuk memekatkannya.
Saya lebih suka guna tepung gandum sebab dia tak bergentel.
7. Masukkan garam secukup rasa. Ok, dah siap! Kena makan panas- panas!

Lepas ni rasa macam nak cipta resepi telur bungkus pulak... emmm boleh ke... ?

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...