Wednesday, December 15, 2010

RESEPI MINI DONUT

Hari ni nak tayang resepi mini donut pulak. Resepi ni dah diubah suai beberapa kali hinggalah ia sesuai dengan selera panel hakim.


BAHAN- BAHAN;


280 gm tepung gandum
3 sudu makan susu tepung fernleaf
1 cawan air suam
1 susu makan gula
2 sudu teh mauripan (pastikan yang baru)
1 1/2 sudu makan butter


CARANYA;

1. Tepung gandum dan susu tepung disatukan.
2. Gula dan mauripan dibancuh dengan air suam. Biarkan sekejap hingga ia berbuih.
3. Tepung dan susu tadi dimasukkan ke dalam mangkuk doh. Masukkan bancuhan mauripan kedalam mangkuk. Gaul sebati dan uli.
4. Masukkan butter. Uli lagi hingga lembut dan licin. Biarkan lebih kurang 4o minit di tempat yang hangat.
(saya letakkan atas 'rice cooker' yang telah digunakan untuk memanaskan nasi. Tutup rapat.)
5.Keluarkan. Canai dan bentukkan dengan acuan. Saya gunakan saiz paling kecil supaya senang dipegang oleh anak-anak.
6. Biar sekejap hingga doh naik semula, barulah digoreng dengan api sederhana panas.
7. Untuk hiasan terpulang masing-masing. Boleh letak coklat atau gula. Kalau untuk Abang cik Ammar, dia siap-siap pesan supaya saya tak lupa tinggalkan yang kosong saja untuknya. Yang ada coklat tak sedap katanya. Ihsan pulak lagi senang, dua-dua dia 'ngap'.



Amboi Ihsan! Takkan nak makan sorang... kot?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...