Monday, May 23, 2011

INDAHNYA ALAM.

" Sesungguhnya Kami telah menghiasi langit yang dekat dengan bintang-bintang dan Kami jadikan bintang-bintang itu alat-alat pelempar setan, dan Kami sediakan bagi mereka siksa neraka yang menyala-nyala."
                                                                                                                                                          
                                                                                                                            Al Mulk, ayat 5                       
"Maka Dia menjadikannya tujuh langit dalam dua masa dan Dia mewahyukan pada tiap-tiap langit urusannya. Dan Kami hiasi langit yang dekat dengan bintang-bintang yang cemerlang dan Kami memeliharanya dengan sebaik-baiknya. Demikianlah ketentuan Yang Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui."                                                                                                                  Al Fushilat, ayat 12
                                   
"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan gugusan bintang-bintang (di langit) dan Kami telah menghiasi langit itu bagi orang-orang yang memandang (nya),"

                                                                                                                            Al Hijr, ayat 16                        


 "Maha Suci Allah yang menjadikan di langit gugusan-gugusan bintang dan Dia menjadikan juga padanya matahari dan bulan yang bercahaya."
                                                                                                                                                               Al Furqan, ayat 61
Ummuafiq : gambar -gambar di atas adalah pemenang bagi ' Best Night - Sky Picture Contest'. Untuk lebih menikmati gambar - gambar ini klik pada sumber. Ruang di blog ni kecik sangat...


Sumber : National Geographic 

Sunday, May 8, 2011

DEDIKASI BUAT IBU TERCINTA : SEBUAH KISAH SEDIH GEMPA BUMI DI CHINAIni adalah sebuah kisah sedih pengorbanan seorang ibu ketika gempa bumi di China pada 12 May 2008. Bukti betapa kuatnya seorang ibu dan besarnya pengorbanan ibu demi memastikan anaknya yang masih seorang bayi terus hidup. Kisah yang pasti menyentuh hati kita semua. Seorang ibu telah ditemui mati di celah-celah runtuhan bangunan dalam keadaan berlutut dan kedua tangannya menghulur ke tanah menahan tubuhnya untuk melindungi bayinya. Mungkin ada yang pernah baca kisah ni. Tapi tak salah kalau kita refresh semula demi mengenang pengorbanan seorang ibu. Sudah 3 tahun kisah ini berlalu.

                                           
                                                DALAM KENANGAN....Ummuafiq : sedihnya cerita ni.... Tapi memang itulah yang pasti dilakukan oleh semua ibu di dunia untuk melindungi anaknya dalam keadaan terdesak. Naluri untuk menyayangi dan melindungi adalah anugerah ALLAH. Bersyukurlah padaNYA.

Terima kasih solihinzubir.com kerana berkongsi cerita ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...